Hvis du har været forbi Horsens Havn, har du garanteret set, at nye bygninger skyder op. Det er fordi, at en helt ny havneby med boliger, butikker, kanaler og grønne områder er ved at tage form. Men hvorfor skal vi overhovedet have en havneby i Horsens?
Horsens vokser. Faktisk er vi en af de kommuner, der får allerflest nye borgere hvert år. Godt 1300 nye horsensianere kom der til i 2016, og fortsætter vi med samme fart, vil vi være 100.000 i Horsens Kommune i 2028. Så udover vores kommunestorebrødre, Aarhus og København, er vi faktisk den kommune i Danmark, der vokser mest i forhold til nye borgere.
Mange af de nye horsensianere – men også os, der allerede bor her – er på udkig efter boliger i midtbyen. Og det stiller krav til, at vi også har noget at tilbyde.
I dag har vi en gammel industrihavn, der ligger tæt på midtbyen, men hvor store dele af den står tom og forfalden hen. I 2009 blev det derfor besluttet, at havnen skulle gives ”tilbage til byen” og i stedet fungere som et sted for boliger, erhverv og rekreation. I alt skal der bygges boliger til godt 5.000 horsensianere. Boligerne bliver en sammensætning af ejer- og lejeboliger – blandt andet bliver der bygget lejligheder af nogle af byens andelsforeninger - og der bliver således bygget og udbudt boliger i alle prisklasser.
Havnen skal dog ikke kun være et dejligt sted for dem, der bor der. Fremover skal horsensianere i alle aldre kunne få endnu mere ud af at tage en tur på havnen. Her bliver restauranter, en flot havnepromenade, en kanal med små broer, en bystrand, en havneø, forskellige muligheder for at dyrke søsport og rigtig mange gode muligheder for at komme tæt på vandet og nyde vores smukke fjord.